Хронологија

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована црквена општина Лазаревац купује кућу од 40м2 , земљиште од 2ха и 20ари и почиње припреме за реализацију пројекта Земља Живих.

16. априла 2008. године долазе прва четири штићеника и заједница почиње са радом.


1. Првобитни изглед брајковачког имања и једна од првих Литургија служених у заједници
2. Освећење темеља за нови објекат у септембру 2009. године

24. јула 2008. године Епископ Шумадијски Господин Јован посетио заједницу „Земља Живих“ и благословио штићенике

5. фебруара 2009. године Епископ шумадијски Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у заједници „Земља Живих“ у Брајковцу, својом беседом и благословом духовно ободрио штићенике.

29. септембра 2009. године Епископ шумадијски Господин Јован освештава темеље нове куће у заједници.

24. октобра 2009. године одржан је донаторски концерт у Лазаревачком центру за културу истакнутог уметника господина Слободана Тркуље.Приход од карата је искоришћен за изградњу нове куће у Брајковцу.Наши познати уметници подржали су отварање и рад заједнице Земља живих у нашем намесништву. Свештеник Александар Новаковић, духовних куће у Брајковцу, са Зораном Костићем – фронтменом групе „Партибрејкерс“, и наш познати уметник Слободан Тркуља на концерту у заједници.

15. фебруара 2011. године познати рок музичар и лидер музичког састава „Партибрејкерси“ посетио заједницу Земља Живих.

24. маја 2013. године заједницу је посетио Његово Високо Преосвештенство Архиепископ цетињски Господин Амфилохије,својом беседом укрепио штићенике и ближе се упознао са пројектом Земља Живих.


Његово Високо Преосвештенство Архиепископ цетињски Господин Амфилохије у посети заједници и разговору са њеним штићеницима

23.децембра 2013. године Епископ шумадијски Господин Јован
служио је Свету Литургију у заједници Земља Живих и у оквиру Литургије крстио тројицу штићеника: Јеврема Филиповића, Милоша Павловића и Зорана Валентића.

21.јануара 2014. године др. Милета Радојевић директор Канцеларије за сарадњу са црквама и верским заједницама посетио заједницу Земља Живих.


С лева на десно: протојереј Бранко Ђурчин – духовник заједнице Земља Живих, др Милета Радојевић – директор Канцеларије за сарадњу са црквама и верским заједницама, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован и протојереј – ставрофор Марко Митић, старешина храма св влмч. Димитрија у Лазаревцу

17. јануара 2014. године Епископ шумадијски Јован и намесници Епархије Шумадијске су одржали седницу намесника у заједници „Земља Живих“ у Брајковцу,где су намесници имали прилику да се ближе упознају са овим пројектом наше епархије.

27. марта 2014. године прослављени кошаркашки репрезентативац и председник спортског удружења „Света Србија“ господин Дејан Томашевић са својим сарадницима посетио штићенике заједнице „Земља Живих“.


Свештеник Александар Новаковић и господин Дејан Томашевић у обиласку заједнице Земља Живих у Брајковцу и промовисању спорта и здравих стилова живота

13. маја 2015. године господин Мирољуб Радосављевић саветник у Канцеларији за сарадњу са црквама и верским заједницама посетио заједницу Земља Живих.

24. септембра 2015. године Епископ шумадијски Господин Јован слижио Свету Архијерејску Литургију у заједници „Земља Живих“литургији је присуствовао и директор Канцеларије за сарадњу са црквама и верским заједницама др. Милета Радојевић.

5.марта 2016. године група студената Православног богословског факултета Универзитета у Београду са својим професором доцентом др. Драганом Караном ,асистентом на катедри за Пастирску психологију, посетила заједницу „Земља Живих“ у Брајковцу,учествовала у Светој Литургији и ближе се упознала са пројектом наше цркве.

У току претходне две године значајна помоћ заједници Земља Живих стигла је из намесништва младеновачког и беличког, у виду хране за стоку и пластеника за производњу поврћа.