Архијерејска литургија у Лазаревцу

15. новембар 2019.


У петак, 8. новембра 2019. године када Црква прославља Светог великомученика Димитрија, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је архијерејску Литургију у Лазаревцу, поводом храмовне славе. Епископу су саслуживали монаси и свештеници колубарско-посавског намесништва. За благољепије сабрања био је задужен хор „Свети Димитрије“, предвођен диригентском палицом протонамесника Владимира Стојковића. Литургији је присуствовала Његова Екселенција, амбасадор Кубе у Србији Густав Тристо Дел Тодо, представник Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама господин Бранко Борић, као и представници јавног и културног живота лазаревачке општине. Овом приликом, Владика Јован је следујући древној хришћанској пракси, у оквиру литургијског сабрања крстио малог Николу, сина свештеника Владе Димитријевића и његове супруге Наташе.
Обраћајући се верницима који су се у великом броју окупили да прославе патрона лазаревачке светиње, шумадијски Првојерах је подсетио на чуда која се и данас дешавају пред моштима Светог великомученика Димитрија. Он је својим животом запечатио своју веру и љубав према Богу. Живот у духу љубави је њему био изнад свега овоземаљског. Угледајући се на мученике пре њега, он је знао је да је одлазак из овог живота уствари улазак у вечни живот, у починак и славу Божију. У јединству Христовог тела смрт губи моћ. За човека који живи у Христу нема умирања. „Нека нам Свети великомученик Димитрије помогне својим светим и чудотворним молитвама у свим немоћима и слабостим које носимо у себи. Нека Свети великомученик Димитрије помогне и малом Николи који се данас крстио, да остане у духу православне веру коју је данас примио и да га Господ препозна по мирису мира којим је данас помазан.“, поручио је Владика Јован.
На крају сабрања владика Јован преломио је славски колач са овогодишњим свечарима госпођом Бранком Петровић и госпођом Олгом Пауновић. Затим је уследила трпеза љубави припремљена трудом и љубављу братства лазаревачког храма и верног народа. Пригодним уметничким програмом представили су се учесници пројекта „Веродар“, изводећи нумере са истоименог албума.