Слава заједнице Земља живих 2017.

28. новембар 2017.

У суботу, 15. јула 2017. године, када Црква Божија прославља Полагање часне ризе Пресвете Богородице, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски, Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у порти брвнаре посвећене Св. влкмч. Георгију, у Брајковцу, поводом славе заједнице за лечење и ресоцијализацију оболелих од болести зависности “Земља живих”. Епископу су саслуживали: протојереј-ставрофор Жељко Ивковић, , Архијерејски намесник младеновачки; протојереј-ставрофор Златко Димитријевић, Архијерејски намесник колубарско-посавски; протојереј-ставрофор Марко Митић, старешина храма св. влкмч. Димитрија у Лазаревцу; протонамесник Стефан Франовић, гост из Епархије бачке; јеромонах Харитон (Павлица), сабрат ковиљског манастира; јереј Родољуб Војиновић, парох рудовачки; јереј Селимир Вагић, војни свештеник и ђакон Никола Урошевић. Литургији је присуствовао и директор Канцеларије за односе са црквама и верским заједницама, господин др. Милета Радојевић, који је од самог оснивања куће у Брајковцу препознао важност овог пројеката и подржао га.
У својој надахнутој беседи Владика Јован, осврћући се на празник Полагање часне ризе Пресвете Богородице, и на многа чуда која су се над ризом десила, подсећа окупљене вернике да је Мајка Божија уједно и мајка свих нас, наша заштитница, посредница и молитвеница пред Господом. Она је брижна мајка која се брине за цео људски род. За човека нема ништа веће и узвишеније него да речима и делима прославља Бога, и да прославља Божије угоднике. Зато у Цркви и певамо: „Диван је Бог у светима својим!“. А могли бисмо да кажемо и да је предиван Бог у Пресветој Богородици. Нема ни једне службе у Цркви а да се у њој не помиње и не прославља Мајка Божија. Њој је и највише храмова у православном свету посвећено. Највише икона са ликом Богородице је чудотворно, као и њених ствари међу којима је и риза, појас Богомајке. А све то да бисмо јој се као највећој посредници и молитвеници што више молитвом обраћали. Јер мајка и не живи за себе, већ за своју децу, за коју се моли и радује када су на добром путу; али и тугује, и још више се моли, када деца скрену с правог пута. Служећи Божанствену Литургију, Евхаристију, Благодарност, ми приносимо свој принос за све свете, али у централном делу Литургије, „Канону Евхаристије“, напомињемо: „Особито за Пресвету, Пречисту, Преблагословенуи Славну Владичицу нашу, Богородицу и Приснодјеву Марију“. Особито за Богородицу јер се из ње оваплотио Син Божији и дошао у овај свет да ради нас страда, али и васкрсне. Без ње не би било спасења. Једино је њена утроба била тако чиста да прими у себе Најчистијег.
Овогодишња слава је уједно и јубилеј заједнице, јер већ десет година, са благословом нашег Владике Јована, ова заједница успешно ради на ресоцијализацији својих штићеника. Најважнија активност у заједници „Земља живих“, је Света Литургија и активно учешће у њој. Из ње извире и у њу се као принос враћа сав наш живот. Литургија нас ослобађа од самих себе и свих ствари. Поучава нас да ко истински верује не припада себи већ ономе у кога верује. Она је даровање и принос самога себе за ближње. Пример оваквог приноса и несебичног даровање себе својим ближњима, као и делатне вере и љубави према Цркви, штићеници заједнице „Земља живих“ имају у личности свога старешине, протојереја-стафрофора Александра Новаковића, чијим је трудом и залагањем у протеклој деценији на брајковачком имању много изграђено и урађено у сваком погледу, а све у циљу и повратка „блудних синова“ на исправан пут.
Од неизмерног значаја су и посете нашег Владике Јована заједници „Земља живих“ у Брајковцу, његова молитвена и материјална помоћ, превасходно онима који се ту лече, јер им дарује нову благодат и снагу, и враћа изгубљени смисао у њихове животе.
Свакако на листи заслужних је и отац Бранко Ћурчин, духовник православне заједнице “Земља живих”, чијим духовним старањем кућа у Брајковцу постаје својеврсна школа духовног живота и утицаја у нашем крају, а и шире. Много је још заслужних за садашњи изглед куће у Брајковцу и не можемо их све овде поменути. Стога је, поводом дестогодишњице од оснивања заједнице „Земља живих“ у Брајковцу, штампан каталог у коме се заинтересовани могу упознати са хронологијом догађаја везаним за брајковачко имање, активностима штићеника и сведочењима момака који су се излечили током боравка у заједници.
По ломљењу славског колача уследила је Трпеза Љубави коју су за присутне припремили штићеници заједнице са својим старешином протојерејем-ставрофором Александром Новаковићем.