Амерички војни свештеници у Лазаревцу

28. новембар 2017.

У уторак, 5. септембра 2017. године када наша Црква празнује св. свештеномученика Иринеја и св. мученика Лупа, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и војни Господин Јован служио је свету Архијерејску Литургију у Лазаревцу, у храму св. влмч. Димитрија. Епископу су саслуживали свештеници Архијерејског намесништва колубарско-посавског Епархије шумадијске, војни свештеници у служби Војске Републике Србије, као и гост из Националне гарде Охаја православни свештеник Џејмс Сејзмор. Литургији је присуствовао и амбасадор САД у Београду Кајл Скот. Овом приликом Владика Јован је, у складу са древном црквеном праксом, током свете Литургије крстио малог Михаила, сина четвртог пароха лазаревачког, протонамесника Владе Димитријевића и његове супруге Наташе. За благољепије Сабрања постарао се хор „Свети Димитрије“, из Лазаревца, предвођен диригентом Владимиром Стојковићем, протонамесником.
Обративши се окупљеним верницима и гостима из Америке, Владика Јован је подсетио да Светом Тајном Крштења ми постајемо хришћани, а хришћани остајемо ако живимо Јеванђељем и Христовом Истином. Тако стичемо Духа Светога и благодат и утемељујемо се у Цркву. А Црква је радионица која преобраћа човека од грешника у светитеља, од смртнога у бесмртнога, од пролазног у непролазног. Хришћанин увек иде у сусрет Христу, у коме је спасење. Данас, нажалост, живимо у свету у коме су оне праве вредности обезвређене и замењене погрешним вредностима. Овај „дух времена“ овладао је савременим човеком. Али циљ хришћанског живота је узрастање у меру раста Хрисовог. Честитавши крштење малог Михаила , преосвећени је подсетио да су за његово спасење одговорни најпре његови родитељи, кум, али и сви ми као заједница.
Представници верске службе Националне гарде Охаја имали су и јединствену прилику да обиђу и Спомен-костурницу храма св. Димитрија, у којој је поред 20.000 српских хероја, страдалих у Колубарској бици, сахрањено и више од 30.000 аустроугарских војника погинулих у једној од најважнијих бици Првог светског рата на простору Србије. Гости из Охаја су од старешине храма св. влмч. Димитрија, протојереја-ставрофора Марка Митића, у оквиру часа историје, могли нешто више да сазнају о значају битке која се и данас изучава у светским војним школама.
Након Свете Архијерејске Литургије и обиласка Спомен-костурнице, за окупљене вернике и за госте из Националне гарде Охаја, припремљена је Трпеза Љубави трудом свештеника Архијерејског намесништва колубарско-посавског, на челу са њиховим намесником протојерејем-ставрофором Златком Димитријевићем.