Храмовна слава цркве у Лазаревцу

8. новембар 2016.

У уторак 08. новембра 2016. године, када наша Света Црква прославља Светог великомученика Димитрија, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у цркви посвећеној овом светитељу, у Лазаревцу. Епископу су саслуживали свештеници: протојереј-ставрофор Златко Димитријевић, Архијерејски намесник колубарско-посавски; протојереј-ставрофор Марко Митић, старешина храма св. влмч. Димитрија у Лазаревцу; протојереј-ставрофор Александар Новаковић;протојереј Небојша Лека; као и протођакон Небојша Јаковљевић и ђакон Никола Урошевић. За Литургијско благољепије био је задужен хор „Свети Димитрије“ из Лазаревца, предвођен диригентом протонамесником Владимиром Стојковићем. Литургији је присуствовао и господин Бојан Синђелић, председник ГО Лазаревац, као и мноштво представника јавног и културног живота нашег града.

Надухнутом беседом шумадијски Првојерах је поздравио присутне и честитао свима храмовну славу. Подсетио нас на је светли пример светог великомученика Димитрија који се није уплашио својих џелата знајући да његова права отаџбина није овде већ тамо где је Господ са својим светима. Показао нам је да се и у најтежим временима може бити човек и хришћанин. Онај ко је са Богом он је увек победник јер добија Царство небеско и Бога за сведока. Без Бога човек је усамљен и престрашен. Овај страх нагони човека да чини разна недела. Сасвим је друго страх Божији. Ово није тек страх од Бога, већ страх да се не огрешимо о доброту Божију и жртву коју је Бог поднео за нас. Нас хришћане је Бог послао у овај свет да би свет поново постао Рај. То је могуће само ако имамо веру и Бога у себи. Бити хришћанин, говорили су свети оци, значи бити изабран и бити у достојанству. То достојанство даје се само онима који љубе Бога и који су Бога изабрали за свог Спаситеља.

Славски колач Владика Јован је преломио са овогодишњим свечаром, госпођом Живаном Младеновић. На крају Литургије уследила је Трпеза љубави у свечаној сали парохијског дома, која је за све присутне припремљена трудом верника и свештенства лазаревачког храма.